PLECS és un projecte virtual entorn de la noció site-specific, entenent aquesta idea des de les particularitats de l’àmbit digital. La proposta està formada per un cicle de videocreació i per una sèrie d’accions i performances en línia que, en cada edició, abordaran un paraigües temàtic comú.
Aquesta primera edició s’activa a partir de les matèries primeres que sostenen la virtualitat. De manera literal, aquesta qüestió remet al sistema extractivista que fa possibles les noves tecnologies, cadenes de subministrament global que exploten, esgoten i transporten recursos i que constitueixen una dimensió gens intangible de l’esfera digital. Alhora, però, la temàtica també s’obre a les dinàmiques dels cossos que se situen a la base de les interfícies que utilitzem cada dia i als algoritmes que operen sense descans darrere de la seva pretesa transparència.
Laura Llaneli, Irma Marco, Núria Gómez Gabriel i Victoria Ascaso són les activadores de les propostes d’accions i performances en línia d’enguany. El cicle de videocreació començarà el seu recorregut a principis de 2022, reprendrà algunes qüestions plantejades a les activacions i vol configurar una mirada més àmplia a les materialitats lligades a les noves tecnologies.
Activacions
Cada acció o performance serà emesa en directe i podrà ser consultada posteriorment en format vídeo. Les quatres artistes participants s’aproximen a la veu en relació amb allò tàctil, l’entesa potencial amb les màquines, el paper dels algoritmes en els vincles afectius i la intimitat dels cossos que miren i són observats per les noves tecnologies.

Laura Llaneli
Al oído (A cau d’orella)
Performance
Dimarts 30 de novembre a les 19 h
Accés a l’emissió en directe
A Al oído (A cau d’orella), Laura Llaneli ens convida a apropar-nos, a xiuxiuejar a l’oïda. Veu que es converteix en tàctil. En aquest cas, una veu llunyana i en un altre lloc, però que sembla acostar-se tant a la nostra oïda que sentim les ones sonores tocar la nostra galta per a després endinsar-se a través del pavelló auditiu. Les paraules (d’una altra) ens travessen. Paraules que només nosaltres podem sentir, paraules còmplices, paraules íntimes. Qui parla? Qui crida? Qui xiuxiueja? Llaneli recorda la importància de l’escolta en la participació política de totes les persones sense oblidar els biaixos de gènere i classe social que modulen els nostres tons i volums. Les (bones) dones no alcen la veu. Les que criden són histèriques. Parlem llavors en veu baixa, gairebé inaudible, veu secreta i sospitosa que amaga tota la potencialitat (íntima i política) de la paraula.

Irma Marco
Are Smart Machines Alive?
Acció en línia
Dijous 2 de desembre a les 19 h
Accés a l’emissió en directe
La proposta d’Irma Marco parteix del seu recent vídeo Are Smart Machines Alive?, una pregunta inspirada en diversos textos sobre les interaccions entre humans i màquines, com «The Second Self» de Sherry Turkle o «The Onlife Manifesto» de Luciano Floridi. En aquesta peça, l’artista inicia un diàleg entre els assistents virtuals Cortana (Microsoft) i Siri (Apple), inserint preguntes que sorgeixen d’aquests textos i jugant amb els malentesos i les traduccions fallides que ocorren quan els programes processen i responen a les informacions que reben. En el marc de PLECS, l’artista reprèn aquest projecte per donar forma a un experiment en línia que segueix interrogant les possibilitats, errors i limitacions de les tecnologies.

Núria Gómez Gabriel
The Case For Letting The Stars Determine Who I Date
Lectura audiovisual
Dimarts 14 de desembre a les 19 h
Accés a l’emissió en directe
The Case For Letting The Stars Determine Who I Date és un assaig al voltant de com la ideologia del Big Data actualitza certes referències vinculades a les arts endevinatòries, transformant les nostres relacions sexe-afectives. En l’univers computacional de la vigilància emocional, els algoritmes funcionen com oracles: tenen la capacitat de determinar el futur dels usuaris connectats en xarxa segons els seus patrons de consum. Els algoritmes ja no són simplement instruccions per a ser executades, sinó que s’han convertit en entitats escèniques que seleccionen, avaluen i transformen les infraestructures urbanes i les formes de vida.
En aquesta lectura audiovisual, Núria Gómez Gabriel posa en joc l’imaginari de l’astrologia i de la navegació en línia per proposar una exploració de la identitat a partir de forces ocultes, ambdues aparentment capaces de predir quines i com seran les nostres futures relacions. Tal com planteja l’artista: «En un ecosistema on les interfícies són cada vegada més persuasives i on els algoritmes juguen un paper oracular i preventiu, qui o què determina de qui o de què m’enamoraré?»

Victoria Ascaso
IRL
Acció en línia
Dijous 16 de desembre de 19 h
Accés a l’emissió en directe
Amb IRL, Victoria Ascaso ens proposa seguir explorant les vivències i la construcció de la realitat a través de les noves tecnologies quotidianes. Obrint el seu telèfon a un streaming públic i delegant el seu control en terceres persones, l’artista reflexiona sobre els mecanismes de la intimitat, el temps real i les arquitectures digitals que travessen el nostre dia a dia.
Aquesta acció segueix la línia d’investigació plantejada en la proposta Go, go, dopamine! desenvolupada en el marc del projecte expositiu online «Hyperconectadxs», comissariat per Jaime de los Ríos a Tabakalera Donosti.